Studium Bt.                     
Könyvek
Újdonság Kapcsolat


Lazán németül IV.
Mit originaltexten für Fortgeschrittene

  

Kivezető bevezető

Ha igaz az a mondás, hogy minden olvasó megtalálja a maga könyvét, valószínűleg igaz lesz a túloldalról, a könyvek világából nézve is, azaz minden könyv valamilyen titokzatos módon megtalálja a maga olvasóját. Miután kilépünk mit sem sejtve a könyvesboltból vagy a könyvtárból, utánunk bandukol, felbaktat a lépcsőn, csönget, majd a lábtörlőnkön ártatlan vigyorral közli: kukucs, itt vagyok, fogadj be – és válaszunkat meg sem várva elénk vág a lakásunkba.

A sorozat első három kötete mindenkit, minden áron magával akart vinni, mindenkinek feltétlenül meg akart tanítani valamit. Ez a könyv ezzel szemben már „nem akar”, nem a feltétlenül szükséges, az elemi átadására törekszik, hanem azokhoz szól, akiknek a gondolkodás és megértés nem nyűg, hanem öröm, szeretnek gondolkodni és elgondolkodni a világ jelenségein: akik úgy érzik, nem telt el a nap feleslegesen, ha valami érdekesség tágította horizontjukat – akik tudják, hogy a nyelvtanulás igazi öröme nem az érettségi és a nyelvvizsgabizonyítványok bespájzolásában rejlik.

Az olvasmányok alaphangneme ezért kicsit más is lett, nincs bennük a szokásos jópofi – a könyv komolyabb lett, de nem komorabb. Helyébe finomabb, szubsztilisabb humor került, mégpedig a másképp látás és gondolkodás derűje, hogy a világ menthetetlenül sokféle, hogy ugyanazokat a dolgokat nagyon különbözőképp is lehet látni.

Az első három könyvben igyekeztem az élőbeszéd fordulatait összegyűj­teni, most viszont az írott, pontosabban az „újságírott-nyelv” került az előtérbe, mely még a nyitóolvasmányok párbeszédeiben is döntő többségbe került. Mégis a dialógusforma mellett döntöttem, Platon óta ugyanis mindeddig nem találtak ki jobb formát valamely gondolat vagy témakör többszempontú körbejárására. Az eddigi kötetekben mindig az aktuális nyelvtanra és a téma szókincsére építettem rá az olvasmány történetét, most viszont a téma szempontjai vittek és a nyelvtan csak utána baktatott. Ezért a könyv egyszerre használható azoknak, akik már túl vannak mindezeken a nyelvtanokon, csak bele-bele néznek ismétlésként és az olvasmányok lesznek a fő csemegéjük – illetve azoknak, akiknek még teljesen újak ezek a nyelvtanok. A könyv első harmada az erős középfok felé visz, a 3. leckétől kezdve már a felsőfok felé orientál.