Német nyelvű könyvek

Lazán németül III.

Oldalak száma: 349
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 586 gr
ISBN: 9789632186412
Nyelv: NÉMET
Kiadás éve: 2006
Illusztráció: SZERZŐ RAJZAIVAL

Ár: 2.800.- Ft

Nyelvkönyv középhaladóknak


A kötet végére erős középfokú nyelvtudás érhető el.

Szeretettel köszöntöm mindazokat a tanulókat, akik e kötetben folytatják tovább tanulmányaikat, mindazokat, akik most kapcsolódnak be a harmadik kötetnél, és azokat, akik úgy érzik, megérett az idő a kikapcsolódásra.

Ebben a kötetben éppúgy, mint az előző kettőben, elsősorban arra törekedtem, hogy kis, füstös, pöfögő vontatóbárkaként kivontassam az óceánjárókat egy erősen tagolt partvonalú, szigetektől tarka öbölből.

Azt tapasztaltam ugyanis, hogy az első három lépés megtétele, azaz amíg a hajó kijut a kikötőből, összehasonlíthatatlanul több veszélyt rejt magában és így több hajó süllyed el itt, mint kint a nyílt tengeren. Sajnos az induló hajók jó háromnegyede a kikötő olajosvizű hullámsírjában végzi és még hírből sem ismerheti meg a tengert. Hol a saját tengelye körül forog körbe-körbe, míg az üzemanyaga tart, vagy ami sokkal gyakoribb, lobogó hajjal hajt neki a partszegélynek. A legtöbb hajó itt kap léket, vagy fut értelmetlenül zátonyra, bár a víz ritkán ér bokánál magasabbra.

Ezért törekedtem mindvégig az alapok türelmes lerakására, a sikeres kezdésre, hogy egyszer elérjük a kikötő kijáratát és kijussunk a nyílt tengerre, vagy ahogy a német mondja: auf die hohe See.

Ezzel a munka természetesen nem ért véget, sőt, még raffináltabb veszélyhelyzetek felé visz utunk, de remélhetőleg itt is igaz lesz majd Churchill mondása, miszerint ez még csak a kezdet vége, és nem a vég kezdete.

 

A harmadik kötet talán leginkább abban különbözik az első kettőtől, hogy jobban koncentrál a szavakra és kifejezésekre, a passzív szókincsre, illetve többségbe kerültek benne az anyanyelvi szövegek. Az olvasmányok mintegy háromnegyede eredeti, autentikus, tőről metszett német szöveg lett:

 

Fő törekvésem az volt, hogy a sok szabadon választható olvasmány és betét gazdag alternatívát nyújtson azoknak, akik más-más céllal tanulják a nyelvet. A sok kis kiegészítő olvasmány (B,C,D,E) átugorható. Így az a tanu­ló, akinek fő célkitűzése egy épphogy-érettségi, éppúgy ha­szon­nal forgathatja, mint az, aki egy erős középfoknál alább nem adja.

Az, hogy a bázisolvasmányokon túl leckénként 3-4 alternatív olvasmányt hozzáolvassanak és feldolgozzanak, esetleg szavait megtanulják, természetesen idő, kedv, lehetőség vagy akarat függvénye. Ezért leckéről leckére haladva a B,C,D,E olvasmányok szókincsét mind kiírtam segítségként, de nem tekintettem tudottnak a követekező leckére jutva, így a különböző célkitűzésű csoportok párhuzamosan haladhatnak céljuk felé.

A nyitó alapolvasmányok mintegy 700 szót foglalnak magukba, de akinek van ideje, energiája, kedve hozzá és megtanulja a kísérő olvasmányok szavait, az a könyv végeztével nem 700, hanem annak dupláját, tehát körülbelül 1400 szót fog majd tudni, – mely megfelel az előző két kötet összszókincsének.

Egyidőben azzal, hogy a szavak száma fokozatosan nőtt a III. kötetre, újabb rovatokat indítottam be a feldolgozásukra és megemésztésükre, hogy keletlen tésztaként ne álljon meg a tanuló gyomrában:

A további új rovatok és mindenféle apróságok maradjanak meg a felfedezés örömének, további eredményes és jó kedvvel végzett munkát kíván

 

a szerző

Megoldások letöltése: